14 Ekim 2007 Pazar

Şeker Bayramı

Bayram tatili çok kısa, memleketler çok uzaktı. O yüzden öğretmenlerden hemen hiçbirimiz ailelerimizi ziyarete gidemedik ve bayramı burada geçirdik. Önceden sözleştiğimiz üzere birbirimize ev ziyaretlerine gittik. Kahveler, çaylar içtik; birlikte yemek yedik; sohbet ettik. Güzeldi.

Hepimizin ortak şikayet konusu bayramın arsız çocuklarıydı. Cevap vermemene rağmen ısrarla kapı zilini çalanlar, kapıları tekmeleyenler, yedikleri şekerlerin kabını yere atanlar, bayram harçlıklarıyla aldıkları torpilleri patlatanlar. Ve gelen şikayetler üzerine belediyeden yapılan anons. Görevli önce en sakin ses tonuyla başlıyor: 'Dikkat! Sukakta turpil, fişşşeak, kız kuvalayan (o sırada fişek sesleri devam ediyor -ciuvv, dıgş, tak) atılmaası ve satılmaası yasaktır!' Görevli derince nefes aldıktan sonra bir kez daha tekrarlıyor: 'Dikkat! -ciuvvv, pat pat pat- Sukakta turpil, fişşeak, kız kuvalayan atılmaası ve -ciuvv, taka taka- satılmaası yasaktır!'. Belediye görevlisinin sonunda sabrı taşıyor ve birden sinirle bağırıyor: Çucuklarınıza sahip çıkın lo!

Etrafta güzel giyinmiş arsız çocuk bolluğundan başka en çok kravatsız takım elbiseli adamlar vardı. Erkek erkeğe, öbek öbek bayram ziyaretlerine gidiyorlardı. Hele bir topluluk, tek sıra olmuş, sırayı da bozmadan uzun yolda öylece ilerledi ve gözden kayboldu. Kadınlar bu sefer ortalıkta yoktu ama sokaklarda, okudukları belli olan ergenlik çağındaki kızlar ve erkekler dolaşıyordu. Çocuğu, adamı, yaşlısı, genç kızı, hepsi temiz ve güzel giyinmişti. Genelde bakımsız olan yöre halkını böyle görmek hoşuma gitti. Ve tabii, 'esnaf iyi para kazanmıştır' diye düşünmeden edemedim.

Buradaki ilk bayramımı da böylece geçirdim.

2 yorum:

Daglarkizi dedi ki...

Bayramini en icten dileklerimle kutlarim.

Blogunu buldugum icin memnumum. Samimi ve sade.

Cok buyuk bir hizmet yaptigin. Calisma arkadaslarina da selamlarimizi ilet. Kucucuk bir yerde bir dunya yaratiyorsunuz.

Sevgiler
Daglarkizi

Suricata dedi ki...

Teşekkür ediyorum DağlarKızı.

Ben de bayramını kutlarım. Selamlarını arkadaşlarıma ileteceğim.

Güzel günler diliyorum..